De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Moeite met concentreren tijdens het studeren?

Moeite met concentreren tijdens het studeren?

Do’s en don’ts voor betere concentratie tijdens het studeren!

Als je moeite hebt om je te concentreren tijdens het studeren, ben je niet de enige. Veel studenten vinden het moeilijk om zich te concentreren tijdens het studeren en halen hierdoor niet altijd de gewenste resultaten, terwijl zij wel voldoende kennis hebben om een specifiek tentamen te halen. Vind jij het ook lastig om je te concentreren en ben je op zoek naar specifieke tips om je concentratie te verbeteren? Lees in dit artikel dan meer over de do’s en don’ts voor een betere concentratie tijdens het studeren en begin meteen met effectief studeren voor je volgende tentamen.

Do’s voor een betere concentratie

Om je concentratie te verbeteren, kun je rekening houden met de volgende do’s voor een betere concentratie tijdens het studeren:

  • Iedereen heeft een zogeheten concentratieboog. Dit betekent dat je je voor bepaalde tijd goed kan concentreren, waarna je even pauze dient te nemen voor je verder gaat met studeren. Bij de meeste mensen is de concentratieboog 45 minuten, dus probeer eens 45 minuten te leren en neem dan 10 minuten pauze.
  • Studeer actief door aantekeningen te maken, samen te vatten en belangrijke woorden te onderstrepen.
  • Ga echt aan de slag met studiestof. Leer niet alleen wat belangrijke begrippen, maar maak ook eens schema’s, tekeningen en grafieken of bespreek de stof eens met andere studenten. Dit zijn namelijk leuke manieren om meer aandacht te besteden aan studiestof, zonder dat je hier actief mee bezig bent en het idee hebt dat je aan het studeren bent.
  • Studeer nooit aan een rommelige tafel, in een drukke ruimte of in een ruimte waar je te veel afleiding kunt krijgen. Studeren doe je op een plek waar je echt kunt studeren, dus zoek deze plek ook steeds op als je moet leren voor een tentamen.
  • Beperk afleiding tijdens het studeren. Leg je telefoon in een andere ruimte, zet de televisie uit en probeer spullen die je afleiden op te ruimen voor je begint met studeren.

Don’ts voor een betere concentratie

Veel mensen hebben moeite zich te concentreren tijdens het studeren omdat ze bepaalde fouten maken die de concentratie alles behalve ondersteunen. De don’ts die je moet vermijden tijdens het studeren, zijn de volgende:

  • Doorgaan tot je niet meer kunt. Zoals al eerder vermeld, heeft iedereen een concentratieboog. Werk niet door tot je niet meer kunt, maar houd rekening met deze boog om echt goed te studeren.
  • Studeren op een plek met veel lawaai of afleiding of juist op een plek waar het doodstil is. Is het ergens doodstil, dan is de kans namelijk groot dat je insuft en je niet meer goed kan concentreren.
  • Aan je vrije tijd denken tijdens het studeren. Als je studeert, moet je dit zo veel mogelijk proberen te vermijden. Als je klaar bent met studeren, mag je weer aan je vrije tijd denken.
  • Jezelf dwingen om je te concentreren. Piekeren helpt niet om je concentratie te verbeteren, dus probeer dit vooral niet te doen.
  • Studeren met je telefoon. Je telefoon kan handig zijn bij het studeren (bijvoorbeeld om informatie op te zoeken of colleges terug te kijken), maar een telefoon zorgt ook voor veel afleiding. Leg je telefoon weg, dan word je ook niet afgeleid door berichtjes, Facebook chats en andere zaken.

Lees meer studietips.

Vergeet ons niet te delenTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating