<

De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Aan de slag met een studie? Dit zijn je gemiddelde kosten

Aan de slag met een studie? Dit zijn je gemiddelde kosten

Ga je binnenkort examens maken en wil je in september gaan studeren? Dan moet je er rekening mee houden dat jouw financiƫle situatie helemaal gaat veranderen als je een studie gaat beginnen. Ben je benieuwd hoe duur studeren eigenlijk is? Lees dan in dit artikel wat de gemiddelde kosten zijn die studenten betalen voor zaken als de kamerhuur, collegegeld en boeken. Misschien hoef je niet alles zelf te betalen, maar het is toch goed om te weten wat de gemiddelde kosten zijn van de zaken die je wel zelf moet vergoeden.

De gemiddelde woonkosten van studenten

Ga je uit huis omdat je gaat studeren, dan moet je verschillende kostenposten betalen om een kamer te kunnen huren. De gemiddelde kosten die je maandelijks moet betalen als je uit huis gaat en op jezelf gaat wonen, zijn de volgende:

  • Huur: gemiddeld 325 euro.
  • Water: gemiddeld 10 euro.
  • Elektriciteit: gemiddeld 28 euro.
  • Internet en televisie: gemiddeld 15 euro.

Ook moet je gemeentelijke belastingen betalen, maar hier kun je als student vaak een kwijtschelding voor krijgen. De kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen vraag je aan bij de gemeente waar je woont.

De gemiddelde verzekeringskosten van studenten

Een student heeft in ieder geval een ziektekostenverzekering nodig en deze verzekering kost gemiddeld 100 euro per maand. Woon je op jezelf, dan heb je ook een inboedelverzekering nodig. De gemiddelde kosten van een inboedelverzekering onder studenten, zijn 4 euro per maand.

De gemiddelde kosten van het levensonderhoud van studenten

Natuurlijk moet je ook regelmatig boodschappen doen en heb je af en toe nieuwe kleding nodig. Voor boodschappen betalen studenten gemiddeld 150 euro per maand, terwijl het kopen van kleding ze gemiddeld 50 euro per maand kost. De kosten die je betaalt voor het uitgaan, voor sport en voor cadeautjes, bedragen gemiddeld 100 euro per maand.

De gemiddelde studiekosten van studenten

Betaal je jouw studie zelf, dan moet je ook iedere maand studiekosten overmaken. De gemiddelde maandelijkse studiekosten op het HBO en de universiteit bedragen 139 euro, terwijl de gemiddelde studiekosten op het MBO 86 euro bedragen. Voor studieboeken betaal je gemiddeld 45 euro per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/asdfawbe/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 2678

Warning: file_get_contents(index.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/asdfawbe/public_html/wp-includes/plugin.php on line 437