<

De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Alles wat je moet weten over de BBL opleiding

Alles wat je moet weten over de BBL opleiding

Wie met een opleiding wil starten na het behalen van het vmbo-t, vmbo-k of vmbo-b diploma, kan ervoor kiezen om een BOL opleiding of een BBL opleiding te starten. Een BOL opleiding is een opleiding waarbij je gewoon vijf dagen per week naar school gaat, maar een BBL opleiding zit helemaal anders in elkaar. Wat een BBL opleiding precies is en voor wie deze opleiding interessant is, lees je in dit artikel. Twijfel je tussen een BOL opleiding of een BBL opleiding, dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader.

De BBL opleiding: een korte kennismaking

De afkorting ‘BBL’ staat voor ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’. Kies je een BBL opleiding na het behalen van jouw diploma, dan loop je voornamelijk stage of ben je veel aan het werk en ga je minder vaak naar school. Je gaat namelijk een contract aan met een bedrijf, waarin staat dat je bij dit bedrijf komt werken en ondertussen een opleiding volgt.

BBL opleidingen worden aangeboden van niveau 1 tot en met niveau 4 en de niveaus zijn als volgt ingedeeld:

  • Niveau 1: mag je doen zonder diploma.
  • Niveau 2: staat voor basisberoepsgerichte leerweg (na vmbo-b).
  • Niveau 3: staat voor kaderberoepsgerichte leerweg (na vmbo-k).
  • Niveau 4: staat voor theoretische leerweg (na vmbo-t).

Voor niveau 1 heb je geen diploma nodig, maar voor niveau 2, 3 en 4 heb je wel een diploma nodig. Heb je een diploma op het vmbo-t gehaald, dan mag je overigens ook gewoon een BBL-opleiding in niveau 2 of 3 doen. Andersom is dit uiteraard niet het geval, want voor niveau 4 is een vmbo-t diploma een vereiste.

De BBL opleiding: voor wie interessant?

BBL opleidingen zijn voornamelijk interessant voor mensen die niet hele dagen per week naar school willen gaan en het liefst meteen aan het werk willen. Je haalt toch een diploma, maar je bent minder bezig met school dan bij een BOL opleiding en werkt meer aan je carrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.