<

De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Effectief studeren: 10 tips

Effectief studeren: 10 tips

Gebruik deze 10 tips voor effectief studeren!

Blokken voor een tentamen: de meesten zien het als een periode waarin ze zich opsluiten en studeren (met stimulerende middelen of zonder) tot ze er zowat bij neervallen. Hieronder daarom wat tips voor effectief studeren. Sommige zijn eenvoudig op te volgen, andere vergen misschien wat meer discipline. Maar je zult zien: als je deze tips volgt, zul je echt eenvoudiger de stof in je opnemen en kun je effectief studeren!

1. Houd regelmaat in je studiepatroon

We trappen af met de moeilijkste tip voor effectief studeren: regelmaat houden. Er is altijd wat anders te doen, en over het algemeen is dat op dat moment een leukere activiteit dan studeren. Toch is elke dag een uurtje studeren (of elke week 5 tot 7 uurtjes, of hoeveel tijd je nodig denkt te hebben) beter dan enkele dagen voor je tentamen alles erin proberen te stampen.

2. Identificeer (haalbare) mijlpalen tijdens het leren

Je hoeft niet alles in tijdvakken in te delen. Kies ervoor om jezelf doelen te stellen. Bijvoorbeeld een bepaald aantal pagina’s, of een hoofdstuk per dag (of week). Zo kun je in stapjes werken naar het uiteindelijke doel: de stof beheersen op het tentamen!

3. Geen afleiding

Effectief studeren lukt natuurlijk alleen maar als er niet constant afleiding is. Dus zet die telefoon uit en sluit Facebook, Twitter, Instagram en al die andere sites af. Nog een tip: zorg voor een opgeruimde omgeving. Een opgeruimde omgeving geeft een opgeruimd hoofd.

4. Plan duidelijke periodes in om te leren en te ontspannen

Natuurlijk is er meer naast je studie. Effectief studeren kan dan ook alleen maar als je het brein daarnaast rust geeft. Zorg dus ook voor voldoende ontspanning.

5. Scheid hoofd- en bijzaken

Het is onmogelijk om een heel boek letter voor letter uit je hoofd te leren, en vaak niet handig. Het gaat er namelijk vooral om dat je de stof begrijpt. Zorg dus dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden, en probeer niet ieder miezerig detail te onthouden.

6. Schrijf mee met belangrijke passages

Als je weet wat de hoofdzaken en bijzaken zijn, schrijf dan vooral die hoofdzaken op. Handig als naslagwerk in de dagen vlak voor een tentamen. Bovendien onthoud je dingen beter als je ze opschrijft. Een must dus voor wie effectief wil studeren.

7. Overhoor jezelf regelmatig

Je hoeft er niet speciaal voor te gaan zitten, maar stel jezelf af en toe een vraag uit een voorgaand hoofdstuk of voorgaande passage. Zo dwing je jezelf om niet alleen de stof te absorberen, maar er ook actief mee bezig te zijn.

8. Neem geen overmatige hoeveelheden koffie

Begin je in te dommelen? Dan is een pauze handiger dan een sloot koffie. De effecten van cafeïne zijn namelijk minder groot dan je denkt. En uiteindelijk zit je jezelf alleen maar uit te putten. Dat is het tegenovergestelde van effectief studeren.

9. Eet regelmatig en gezond en drink voldoende water

Goede voeding en voldoende vocht zijn essentieel om de hersenen goed te laten werken. Zorg dus dat je gezond eet en genoeg water drinkt.

10. Neem een uurtje rust voor het slapengaan en gun jezelf genoeg nachtrust

Je kunt beter een uurtje later gaan slapen met een rustig hoofd, dan met malende hersenen in bed stappen. Zorg dus dat je even ontspant voordat je gaat slapen.

Studeren naast je werk? Kijk eens bij onze Thuisstudie Opleidingen.

Lees meer studietips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.