De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Geen VWO en toch Geneeskunde studeren: dit zijn je opties

Geen VWO en toch Geneeskunde studeren: dit zijn je opties

Heb je geen VWO gedaan op de middelbare school en wil je toch Geneeskunde studeren? Dan betekent dit niet dat je jouw droom moet laten varen. Ook als je geen VWO hebt gedaan, kun je namelijk op een alternatieve manier instromen bij Geneeskunde of een vergelijkbare studie volgen. Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden die je hebt om Geneeskunde te studeren zonder vwo-diploma, worden de alternatieve opties in dit artikel beschreven.

Colloquium Doctum

Als je 21 jaar of ouder bent en niet in het bezit bent van een vwo-diploma, kun je Geneeskunde studeren door een aanvraag te doen om te worden toegelaten via het zogeheten colloquium doctum. Dit is een aanvullend onderzoek dat het examen vervangt en het alsnog mogelijk maakt om Geneeskunde te studeren. Overigens heb je wel vwo-deelcertificaten nodig om dit te kunnen doen, namelijk voor de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie, Engels, Nederlands en wiskunde A of B.

Het instromen na je HBO propedeuse

Het is ook mogelijk om bij Geneeskunde in te stromen door middel van je HBO propedeuse. De voorwaarde is wel dat je beschikt over een VWO certificaat met de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde A of B.

Alternatieve opties voor Geneeskunde zonder VWO

Bovenstaande alternatieve opties worden het meest gebruikt door mensen die toch Geneeskunde willen studeren, maar er zijn ook andere mogelijkheden:

  • Heb je een WO of HBO bachelor, dan kun je ook verkort Geneeskunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heb je wel de vakken natuur- en scheikunde op VWO-niveau voor nodig.
  • Heb je een bachelor diploma biomedisch of lifescience, dan kun je aan de Universiteit Utrecht ook de Selective Utrecht Medical Master studeren. In deze opleiding word je opgeleid tot arts en klinisch onderzoeker. Het gaat om een 4-jarige masteropleiding.
  • In BelgiĆ« heb je geen vwo-diploma nodig om Geneeskunde te studeren en is er ook geen loting. Wat je wel moet doen om in te stromen, is het maken van een toelatingsexamen.

Bespreek met een decaan of studieadviseur welke mogelijkheid het beste bij jou past en probeer met deze alternatieve optie in te stromen bij Geneeskunde of een alternatieve opleiding die op Geneeskunde lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.