De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Goed leren voor je examens: drie algemene tips

Na de meivakantie is het weer zo ver: scholieren die in het laatste jaar op de middelbare school zitten, starten met de examens. Veel scholieren die na de meivakantie examens hebben, zijn hier nu al voor aan het leren. Ben jij je ook aan het voorbereiden voor de examens, maar weet je niet zo goed hoe je echt goed kunt leren? Gebruik de drie tips in dit artikel dan om je extra goed voor te bereiden voor jouw examens. De drie tips in dit artikel vertellen je namelijk hoe je goed voor jouw examens kunt leren.

 

Tip 1: leer actief

Het is belangrijk om actief te leren. Dit betekent niet dat je moet gaan rennen of lopen tijdens het studeren, maar ook niet dat je maar wat achter je boeken moet gaan zitten. Iemand die actief leert, maakt samenvattingen, tekeningen en mindmaps tijdens het studeren. Samenvattingen, tekeningen en mindmaps lijken misschien nutteloos, maar helpen je om de stof nog beter te onthouden. Door actief te leren, leer je jouw examens veel beter.

 

Tip 2: probeer de stof te begrijpen

Als je stof begrijpt, is het veel gemakkelijker om de betreffende stof uit je hoofd te leren. Ga daarom niet hersenloos zitten stampen, maar probeer de stof die je moet leren echt goed te begrijpen. Dit doe je door de stof goed door te lezen, jezelf vragen te stellen en verbanden te leggen tussen diverse hoofdstukken en paragrafen. Begrijp je de stof die je moet leren goed, dan onthoud je alles veel beter. Het kost wat tijd om alles te begrijpen, maar hier hou je wel veel aan over.

 

Tip 3: toets jezelf

Heb je een hoofdstuk geleerd, bijvoorbeeld voor geschiedenis, dan is het goed om jezelf even te toetsen. Ken je alle stof echt goed? Maak een klein proefwerk voor jezelf en vul dit proefwerk helemaal in. Kijk het proefwerk hierna (kritisch) na en je ziet vanzelf waar de fouten zitten. De vragen die je fout hebt beantwoord, moet je nog wat beter leren om de stof nog beter te kennen. De vragen die je goed hebt beantwoord, ken je voldoende. Deze stof hoef je alleen nog te herhalen voor het examen, maar niet meer echt te leren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.