<

De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Meer structuur in je studentenleven? Gebruik deze tips

Meer structuur in je studentenleven? Gebruik deze tips

Veel studenten hebben maar weinig structuur in hun leven. Niet alleen door de steeds wisselende les- en werkroosters, maar ook door een rommelige studentenkamer, een druk (feest)schema en een gebrek aan motivatie en zelfstandigheid om op eigen houtje te studeren. Merk jij ook dat je een gebrek aan structuur hebt in je leven als student? Gebruik dan de drie tips in dit artikel om de structuur een beetje terug te brengen en je krijgt meer rust in je hoofd.

1: schaf een agenda aan

Toen je nog op de middelbare school zat, had je altijd een agenda om je huiswerk in te noteren, toetsen in te zetten en eventuele afspraken op te schrijven. Als student is het niet meer verplicht om een agenda bij te houden, maar dit kun je beter toch wel doen. Met al die deadlines, toetsen, verplichte lessen, uitstapjes en feestjes is het onmogelijk om alles uit je hoofd te onthouden, dus een agenda kan je zeker helpen meer structuur aan te brengen in je leven. Geen zin om een papieren agenda mee te slepen? Zet alles dan in je telefoon, zodat je het toch nog ergens terug kunt vinden.

2: maak een weekplanning

De meeste studenten maken geen planning, maar beginnen gewoon met studeren als ze denken dat dit nodig is. Dit werkt prima als het wat rustiger is op school, maar in een drukke periode moet je jezelf toch echt wat meer sturing geven. Door een weekplanning te maken, weet je precies wat je moet doen en heb je minder stress. Vind je het moeilijk om een gedetailleerde weekplanning te maken, dan maak je een globale planning voor wat meer structuur.

3: zorg voor een goed ritme

Slaap je de ene dag tot 11 uur uit, terwijl je de dag erna om 7 uur opstaat? Dan heb je niet echt een duidelijk ritme. Hierdoor voel je je niet alleen altijd moe, maar ontbreekt er ook een belangrijk stukje structuur aan je leven. Dat je niet iedere dag rond dezelfde tijd op kunt staan, is niet zo erg. Wel is het belangrijk om jezelf zo veel mogelijk ritme te geven, zodat opstaan gemakkelijker wordt, je een betere dagindeling voor jezelf kunt bedenken en je ’s nachts bovendien beter slaapt. Een dagje uitslapen is prima, maar doe dit niet iedere dag dat het mogelijk is om langer te blijven liggen.

Lees meer over effectief studeren en andere studietips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating