<

De beste thuisstudie aanbieders uit Nederland

Studiekosten aftrekbaar

Studiekosten aftrekbaar

In sommige gevallen zijn studiekosten aftrekbaar

Aangezien studiekosten aftrekbaar zijn (onder bepaalde voorwaarden), is er nu geen enkele reden meer om niet een leuke studie uit te kiezen. Eerder al gaven we je 10 redenen om een thuisstudie te volgen, en nu hebben we daar een elfde reden voor. Meer weten? Hieronder leggen we precies uit welke studiekosten aftrekbaar zijn.

Verplichte en noodzakelijke studiekosten

Alleen de verplichte en noodzakelijke studiekosten zijn aftrekbaar. Daarbij moet je denken aan lesgeld en boeken. Hier zit echter een ‘maar’ aan, want je kunt de kosten weer niet aftrekken als je een studiefinanciering krijgt. Heb je niet zelf je studie betaald, maar heet een ouder zorg gedragen voor de studiekosten, dan zijn ze ook niet aftrekbaar. Nog een voorwaarde: het moet gaan om een opleiding of studie die je in 2014 voor je (toekomstige) beroep hebt gevolgd. Dus hobbycursussen en andere vrijblijvende opleidingen vallen helaas buiten de boot.

Bijkomende studiekosten

Naast de verplichte en noodzakelijke kosten, heb je ook nog bijkomende studiekosten. Deze zijn niet aftrekbaar. Voorbeelden van deze bijkomende kosten zijn de aanschaf van verschillende hulpmiddelen, zoals een laptop, printer of tablet. Laatstgenoemde krijg je trouwens bij sommige aanbieders gratis bij je opleiding (let op de voorwaarden!), dus wacht met de aanschaf totdat je de studie hebt gekozen om zeker te weten dat je niet onnodig een tablet aanschaft.

Berekenen van de aftrekbare som

Zijn je studiekosten aftrekbaar? Als je aan bovengenoemde voorwaarden voldoet, moet je nog een ingewikkelde berekening maken om te zien hoeveel je precies van de belasting mag aftrekken. Het begint met het optellen van alle studiekosten die aftrekbaar zijn. Vervolgens haal je daar een eventuele vergoeding die je werkgever betaald heeft af van dit bedrag. Van het bedrag dat je overhoudt, trek je de drempel nog eens af (sinds 2013 bedraagt deze drempel 250 euro. Wat overblijft, kun je aftrekken van de belasting.

Nieuwe opleiding beginnen?

Naast het goede nieuws dat je studiekosten aftrekbaar kunnen zijn, zijn er nog veel meer redenen om een opleiding te volgen. En dankzij de handige thuisstudies zitten er geen nadelen meer aan. Je kunt namelijk zelf bepalen wanneer en hoe snel je studeert. Bekijk ons aanbod van opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.